Zayıf İçerik Nedir?
Arama motorlarının gözünde katma değeri olmayan içerikler zayıf içerik olarak adlandırılır. Google’ın 2011 yılında yayınladığı Panda güncellemesinden beri, içeriklerin kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilmesi çok önemli bir hale geldi. Google, indekse açık şekilde katma değeri olmayan içerik yayımlayan internet sitelerini cezalandırarak ya da sıralamada geri plana atarak kaliteli içerik oluşturulması için site sahiplerini teşvik ediyor. Google’a göre katma değeri olmayan ya da çok az katma değere sahip olan sayfalar şunlardır:
Otomatik Olarak Oluşturulmuş İçerikler
Yazılım ya da otomasyon tarafından otomatik olarak oluşturulmuş içerikler, Google botları tarafından katma değeri olmayan içerik olarak algılanıyor. Bu şekilde oluşturulan içeriklerde yazım ve imla hatalarına ve anlam bozukluklarına sıkça rastlanır. Bu da kullanıcının içeriği anlamamasına ve verim alamamasına yol açar. Bu içerikler Google tarafından kural ihlali olarak değerlendirilir.
Bağlı Kuruluş Sayfaları
Yorum veya incelemenin bulunmadığı, affiliate yaparak satışa sunduğunuz ürünlerinize ait sayfalar katma değeri zayıf sayfalar olarak değerlendirilir.
Kopya İçerik
İlk maddede anlattığımız otomatik oluşturulan içeriklerde, içerik özgündür fakat yüksek oranda anlam bozukluğu içerir. Kopya içerikte ise, anlam doğru şekilde aktarılmıştır fakat içerik bir başka içerikten kopyalanarak oluşturulmuştur. İçerik her ne kadar kaliteli olursa olsun, kopyalanarak oluşturulmuşsa Google yine katma değeri olmayan içerik olarak algılayacaktır. Bu noktada site sahipleri içeriğin kalitesi kadar özgünlüğünün de çok önemli olduğunu anlamalıdır. İçeriğiniz kalite olarak yüksek olsa ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılasa bile, aranan kriterlerden birisi de özgünlüktür ve bu içerik oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.
Köprü Sayfalar
Köprü olarak kullanılan -üye giriş sayfası gibi- sayfalar da Google’ın gözünde katma değeri düşük içeriklerdir. Bunun sebebi, sayfada hiçbir metin veya bilgi olmaması sadece başka bir sayfaya köprü işlevini görmesidir.
Arama motoru Google’ın arama sonuçlarında kullanıcının aldığı verimi arttırmak adına yaptığı çekirdek güncellemelerinin tarihçesine baktığımızda her güncelleme sonrası katma değeri olmayan zayıf içeriğe sahip sitelerin sıralamada gerilere düştüğünü ve buna bağlı olarak trafik kaybı yaşadığını görüyoruz.
Çekirdek güncellemelerinin öncelikli amacı kullanıcı deneyimini ve arama sonuçlarındaki verimi arttırmak olduğu için Google zayıf içerikleri saf dışı bırakmakta ve kaliteli içeriği ödüllendirmektedir. Bundan dolayı çekirdek güncellemelerin birinin ardından sıralama kayıpları yaşayan site sahipleri mutlaka bir içerik analizi yapmalıdır. Bu sıralama kaybının birçok sebebi olabileceği gibi içerik de sıralamanızı etkileyen faktör olabilir. Google’ın arama departmanında çalışan John Mueller de site otoriteleri oluşturulurken indekste yer alan bütün sayfaların tarandığını ve değerlendirmeye alındığını söylemişti.
Zayıf içerik barındıran sayfaların SEO konusunda ne kadar önemli olduğunu anladıysanız sitenizdeki zayıf içerik sayfalarını nasıl bulacağınızı da merak ediyorsunuzdur. İşte kullanabileceğiniz bazı araçlar:
cognitiveSeo: Bu aracın Site Audit sekmesinde bulunan Thin Content isimli aracı ile sitenizdeki zayıf içerikleri tespit edebilirsiniz.
Small SEO Tools: Bu sitede bulunan Plagiarism Checker yani özgünlük kontrolü ile yazılarınızın özgünlüğünü kontrol edebilirsiniz.
Screaming Frog: Bu site yardımı ile sitenizdeki içeriklerin uzunluğunu tespit edebilirsiniz.
Data·yze: Bu araç yardımı ile içeriklerinizin özgünlük ve uzunluk kontrollerini yapabilirsiniz.