Log analizi web sitenize gönderilen istekleri listeler. Tüm isteklerin satı halinde listelendiği analizin adıdır. Bir web sitesi sahibiyseniz SEO çalışmaları için bazı teknik desteklere ihtiyaç duyabilirsiniz. Log analizi de size teknik SEO çalışmalarınız iin rehberlik sunacak bir hizmettir. Log analizi sayesinde sitenizdeki birçok önemli tespiti yapabilirsiniz. En çok ilgi gören sayfalarınızı bunun yanında en önemsenmeyen bölümlerinizi, site yapılandırmanızdaki eksik veya hataları bu analiz sayesinde rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Tespitleriniz sayesinde iyileştirmeler ve geliştirmeler yaparak web sitenizde başarılı bir ilerleme gösterebilirsiniz.
Log Analizine Nasıl Ulaşılır?
Log analizi esas olarak sunucuda yer alır. Bu sebeple erişim sağlanması gereken yer kontrol panelinizdir. Dosyalara erişmek için varsa IT ekibinizden talepte bulunabilirsiniz. Bireysel çalışma yürütüyor iseniz o halde FTP veya CPanel üzerinden log analizlerinizi elde etmeniz mümkündür.
CPanle üzerinde dosya yönetici üzerinde gerekli analizleri bulabilirsiniz. İlk bakışta biraz karmaşık görülme ihtimalinin yanında içeriklerinin nelerden oluştuğunu sırayla aktardığımızda gayet anlaşılır bulacaksınız.
Sırasıyla Log analizi listesinde sunucuya istek gönderen IP adreslerini görebilirsiniz. Bunun hemen ardından da isteklerin yapıldığı zamanların tespit edildiği bir sütun yer alacaktır. Bunun ardından teknik iki terimle karşılaşılacaktır. Method ve respons code denilen iki sütun karşınıza çıkacaktır. Bunlar istek türünü ve isteğe verilen yanıtın kodu temsil ederler. Ardından istek gönderen kaynak, sayfa ve adres bilgilerine erişim sağlayabileceğiniz bir kısım yer alacaktır.
Log Analizi Ne İşe Yarar?
Log analizi sayesinde web sitenizde özellikle teknik SEO alanında çok önemli geliştirmeler yapabilirsiniz. Web sitenizdeki yanlışları en iyi tespit edebileceğiniz listelerden birini sunmaktadır. Bu bağlamda site mimarinizden tutun da ağırlık vermeniz gereken diğer tüm teknik alanlara ışık tutacaktır.
Ayrıca log sayesinde tarama bütçenizin ne kadar iyi değerlendirilip değerlendirilmediğini de tespit edebilirsiniz. Tarama bütçesi dediğimiz unsur google bünyesinde web siteniz ziyaret edildiğinde ne kadar sayfa tarandığını tespit eden kavramdır. Bunun yanında site mimarisi kötü olan web sitelerinde de önemli sayfaların taranmaması sorunu gündeme gelebilmektedir.
Log analizi sayesinde web sitenizi tarayan botları da tespit edebiliyorsunuz. Dünya genelinde en yaygın kullanılan arama motoru Google olduğu için web sitenizi en çok Google botları tarafından tarandığını görmek memnun edici olacaktır. Bunun yanında eğer sonuçlar bunun aksini gösteriyorsa o zaman da değişikliğe gitmek için adım atmanıza imkan tanınmış olacaktır.
Log Analizi İçin Kullanılabilecek Araçlar
Log analizi birtakım teknik işlem ve adımları gerektirmektedir. İleri seviye olmasa da temel düzeyde kod bilgisine sahip olunması da gerekmektedir. Öğrenme aşamasındayken bir miktar uzun zamanların harcanması gerekmektedir. Sürekli olarak yapılması halinde de belli aralıklarla bu işe ayrılmış bir zaman ve emek gerekmektedir. Ayrıca birçok kullanıcı için zaman ve emek harcanması gerektiği için de manuel biçimde uygulanmak istenmeyebilmektedir. Özellikle SEO alanında web sitenize destek sunacak teknik yardımcı araçlar bolca mevcuttur.
Log analizi için de kullanılabilecek teknik yardımcı araçlar bulunduğu bilinmektedir. Yaygın şekilde kullanılan bu uygulamalar kullanıcılarından olumlu geri dönüşler de almaktadır. Örnek olarak birkaç log için teknik yardımcı ismi sunmak gerekirse ne başa Screaming Frog Log File Analyzer yazılmalıdır. Bunun dışında onCrawl Log File Analyzer, SEmrush Log File Analyzer gibi teknik araçlar da bulunmaktadır. en çok bilinen ise sanıyoruz ki Google Search Consoler arama istatistikleridir. Türkçe dil desteği sayesinde de ve bilinirliği sebebiyle de sıkça bu araç kullanılmaktadır.