Diyot

Tek yönde akım geçiren devre elemanıdır. Çeşitli amaçları yerine getirmesi için farklı diyotlar bulunmaktadır. Klasik diyotların kullanım amacı, akımın tek yönde akmasını sağlamaktır. Eğer akımın istenmeyen bir yönde akma ihtimali varsa, burada diyot kullanılır.

Not: Diyot üzerinde yaklaşık 0,7 Voltluk bir harcama olur. Yani hattımızda 5 volt var ise diyot kullandığımızda diyotun diğer ucunda 4,3 Voltluk bir gerilim kalır. Bu 0,7 Volt diyotun üzerinde kalmıştır.

Başka amaçlarda kullanılmak için geliştirilmiş özel diyotlar vardır:

  • LED: Normal bir diyot gibi üzerinden tek yönde akım geçmektedir. Normal bir diyottan farkı, üzerinden akım geçtiğinde akımın değerine göre ortama ışık vermesidir.
  • Zener Diyot: Bu diyot devreye ters (tıkama) yönde bağlanır. Bağlandığı İki hat arasındaki gerilim farkını sabit tutmak için kullanılır. Örneğin hattımızın en fazla 5 volt gerilime sahip olmasını istiyorsak, hat ile toprak arasına zener diyot bağlamalıyız.

Böylece 5 voltun üzerinde bir gerilim oluşursa zener diyot bunu toprağa aktaracaktır.

 

Transistör

Girişine uygulanan sinyali kuvvetlendiren devre elemanıdır. Aynı zamanda anahtarlama elemanı olarak da kullanılmaktadır.

NPN ve PNP olmak üzere iki tip transistör bulunmaktadır. NPN tipi transistörlerde Kollektör’den (C) gelen akımın Emetör’e (E) geçebilmesi için Base’e (B) gerilim uygulanmalıdır. PNP tipi transistörler ise bunun tam tersi çalışmaktadır.

LDR

Üzerine düşen ışık miktarına göre direnç değeri değişen elektronik devre elemanıdır. Ortam ışığının ölçülmesi gereken projelerde kullanılır. LDR’nin direnci eğer üzerine fazla ışık düşüyorsa sıfıra yakın, az ışık düşüyor vaya karanlık ortamda ise sonsuza yakın olmaktadır.

Yapacağımız projelerde sıklıkla kullanacağımız devre elemanlarını ve bu elemanların kullanım nedenini öğrendik.

Bu bölümde öğrenilen bilgiler, Arduino projelerinde kurulan devreleri anlamaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle yeni başlayanlar için, bu bölümün zaman zaman tekrar edilmesi yararlı olacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir