Laravel ile oluşturduğumuz web projelerini bazı durumlarda local (yerel) IP üzerinde çalıştırmamız gerekebilir. Bu sadece Laravel ile oluşturulan web projelerine özel bir durum değildir. Diğer teknolojilerle yazılmış web projeleri için de bu şekilde kullanım sağlanabilir.

Web projesini local IP’de çalıştırmanın diğer anlamı projeyi bulunduğumuz ağdaki diğer cihazlara da açmak demektir. Bu cihazlara kendi bilgisayarımızdaki sanal cihazlar ve mobil uygulama geliştirmek için kullandığımız emülatorler de dahildir.

Web projemizi neden local (yerel) IP’de çalıştırırız?

Local IP’de projenin çalıştırılmasına en çok ihtiyaç duyulacak yerlerden biri geliştirdiğimiz bir mobil uygulamanın API ile haberleşmesini sağlamak olabilir. Laravel ile oluşturduğumuz API ile haberleşmek için local IP üzerinde yayın yapıp buradan mobil uygulamamızın API haberleşmesini sağlayabiliriz.

Mobil uygulama geliştirme yapılırken kullanmanın yanında farklı bir teknoloji ile geliştirilen, client tarafı temsil edecek olan bir web uygulaması ile de haberleşirken local IP’de yayın yapılması gerekebilir. API tarafı Laravel ile yazılmış, arayüz için ise Nuxtjs kullanılacak bir proje buna örnek olarak verilebilir.

Son bir örnek vermek gerekirse, ekip halinde çalıştığımızı düşünelim. Bir kişi projenin API kısmını üstlenmiş, diğerleri de clientları geliştirmekte olabilir. Client’ları geliştirenler API’nin güncel halini hızlı bir şekilde alabilmeleri için şirket içinde bu şekilde çalışma sağlanabilir.

Laravel projesini local (yerel) IP’de nasıl çalıştırırız?

Öncelikle bilgisayarımızın local IP’sini öğrenmemiz gerekmektedir. IP adresimizi bulmak için işletim sistemimiz Windows ise cmd’den ipconfig komutunu, MacOs veya Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanıyorsak terminalden ifconfig komutunu çalıştırarak local (yerel) IP’mizi öğrenebiliriz. Ayrıca komut yazmadan da arayüz üzerinde de ağ ayarları kısmından öğrenebiliriz.

Local IP’mizi öğrendikten sonra çalıştıracağımız komut:

php artisan serve --host={LOCAL IP} --port={PORT}

LOCAL IP yazan yere kendi IP’mizi, PORT yazan yere de çalışmasını istediğimiz portu yazarak işlemi gerçekleştirmiş oluyoruz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir