Hosting; internet sitelerinin 7/24 çalışmasını ve ulaşılabilir olmasını sağlar. Güçlü web sunucularının merkezinde olduğu hosting hizmeti için farklı seçenekler mevcuttur. İnternet sitesi sahiplerinin Windows hosting ile Linux hosting arasından seçim yapmak istediği biliniyor. Fakat, hosting planı seçiminde her iki hosting alternatifinin özellikleri araştırılmalıdır.
Windows Hosting Nedir? Linux Hosting Nedir?
İnternet sitesi oluşturmaya yarayan programlama dilleri olarak bilinen ASP ve PHP; Windows hosting ile Linux hosting arasındaki temel farkı oluşturur. ASP; aktif sunucu sayfaları olarak Türkçe’ye çevrilir. PHP ise üstünyazı önişlemcisi olarak bilinir. Bu noktada, ASP ile tasarlanmış internet sitelerinin Windows Server işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda barındırılmasına ASP hosting veya Windows hosting adı verilir. Buna ek olarak, programlama dili olarak PHP seçilmiş internet sitelerinin Linux işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda barındırılmasına ise PHP hosting veya Linux hosting denilir.
Windows hosting ile Linux hosting arasında ne gibi farkların olduğu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ayrıca, hangisini tercih etmenin daha avantajlı olacağını öğrenmek isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla!
Hangisi Daha Avantajlıdır?
- Her şeyden önce, kullanmış oldukları işletim sistemlerinin farklı olduğunu söylemek gerekir. Bir başka deyişle, ASP; Windows işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda yer alırken PHP ise Linux işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda çalışır.
- İnternet sitesi sahiplerinin önem verdiği hususların başında kullanıcı arayüzü gelir. Bu noktada, her iki hosting hizmetinde kullanıcı arayüzü farklılıklarının göze çarptığını söylemek gerekir. Örneğin, Linux komut satırında yer alan sözdizimi ve fonksiyonlar oldukça farklıdır. Bir başka deyişle, Windows’taki menülere tıklama ile herhangi bir benzerliği yoktur. Bu yüzden, Windows’tan Linux’a geçiş yapan kullanıcılar; kullanıcı arayüzü konusunda sorun yaşayabilirler. Sonuç olarak, birçok kişiye göre Linux sunucusunu yönetmek daha zordur. Basit kullanıcı arayüzünden yana seçim yapmayı düşünenler için en iyi seçenek Windows hosting olacaktır.
- Hosting paketlerinden hangisinin daha avantajlı olduğu konusunda farklı kriterlerin dikkate alınması gerekir. Linux hosting; tek bir özelliğiyle öne çıkıyor. Linux kullananların sık sık yükseltme yapması gereksizdir. Ayrıca, yeniden başlatılmalarına da pek rastlanmaz. Bu yüzden, Linux sunucularının daha istikrarlı olduğu söylenir.
- İnternet sitesine sahip olanların hosting seçiminde önem verdikleri detayların başında maliyet geliyor. Bu noktada, Linux’un Windows’a kıyasla daha avantajlı olduğunu söylemek gerekir. Açık kaynaklı oluşuyla bilinen Linux; herhangi bir lisans ücretinin olmamasıyla öne çıkar.
- İşin bir de güvenlik kısmı bulunuyor. Windows; Linux’a kıyasla daha popülerdir. Bu yüzden, bilgisayar korsanları genellikle Windows cihazlarını hedef alırlar. Microsoft; Windows’u daha güvenilir kılmak adına çalışsa da Windows sunucuların güvenlik açısından sınıfta kaldığı bilinir.
- Windows ve Linux arasından seçim yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bir husus var. Donanım ve yazılım uyumluluğuna göre tercih yapılmalıdır. Örneğin, işletmesinde Windows programlara yer verenler için en iyi seçenek Windows hosting olacaktır.
- Linux hosting istikrarlı olabilir. Çünkü, çok fazla değişikliğe yer vermez. Windows hosting; lisanslı oluşuyla bir adım öne çıkar. Bunun yanı sıra, sürekli olarak güncellenir. Microsoft; Windows hosting’i geliştirmek adına çalışmalarına aralıksız devam eder. Teknoloji dünyasının gereklerine ayak uydurması bakımından Windows hosting’in bir adım önde olduğunu söylemek gerekir.
- Linux hosting; bilhassa online satış sitesi, blog ve kişisel web sitesi sahipleri için en iyi seçenektir. Windows hosting ise büyük şirket ortamları için tercih edilir. Buna ek olarak, Exchange sunucusu olarak kullanılmaları da mümkündür.